Ervaring van

 

Annemiek Luimes

Adviseur duurzaamheid

Gemeente Rotterdam

De ervaringen van Annemiek

 

Waarom wilde je de training volgen?

Ik werk als adviseur duurzaamheid, waarbij ik me vooral richt op mobiliteit. Deze wereld is voor mij nieuw en ik was op zoek naar meer kennis, theorie, over verduurzaming en sturing hier op. Waarom doen we wat we doen? Ik was eerder al eens met DRIFT in aanraking gekomen en kwam zo bij de transitiemaker training terecht. We hebben het continu over transities wanneer we het hebben over duurzaamheid; de mobiliteitstransitie, de transitie naar een circulaire economie, etc. Maar wat zijn transities nu eigenlijk? Hoe ziet een transitie eruit en hoe kun je hier richting aan geven? Met deze vragen zijn we in de training aan de slag gegaan. De training was een continu proces van herkenning; dingen die ik in mijn werk zag gebeuren, of juist niet en het waarom daarachter. Het waren puzzelstukjes die in elkaar vielen. De training heeft me enorm geholpen om het werkveld beter te begrijpen en om de juiste (kritische) vragen te stellen.

Wat waren je verwachtingen voor deze training?

Mijn zorg was dat de training teveel de vorm van een college zou hebben. Dat was helemaal niet het geval. Naast het aanreiken van theorie deden we ook veel interactieve oefeningen om de theorie in praktijk te brengen. Het programma was heel afwisselend en er werd goed gelet op een goede energiebalans. Ik keek iedere week uit naar de volgende training en ging altijd vol energie en geïnspireerd naar huis!

Hoe was je ervaring met de organisatie & trainers?

De samenwerking tussen DRIFT, SustainableMotion en Squarewise was heel goed. Een goede balans tussen theorie en ervaring in het veld. De trainers waren kundig en benaderbaar, waardoor het heel makkelijk was om vragen te stellen. Wat ik ook fijn vond was de openheid: transities zijn ook een gezamenlijke zoektocht, waarvoor we niet altijd pasklare antwoorden hebben. Juist die zoektocht gingen we samen met de groep en de trainers aan.

Waar heb je het meeste aan gehad, zowel persoonlijk als professioneel?

Oef, vind het moeilijk om iets concreets aan te wijzen. Het is vooral de samenhang van alles wat de training zo succesvol maakt voor mij. Met bevlogen mensen over het onderwerp in gesprek, kennis uitwisselen en elkaar scherp houden, samen theorie duiden en de vertaalslag naar de praktijk maken. De interacties die we hebben gehad over transities zijn in die zin misschien wel het meest waardevol geweest. Ik merk dat dit ook iets heeft gedaan met hoe ik nu in werkoverleggen zit: een transitie is niet in beton gegoten, ik hoef niet hét antwoord te hebben. Maar kan met de juiste vragen wel sturing geven. Ik voel me na deze training zekerder over wat ik kan doen vanuit mijn rol.

Enthousiast geworden?

 

Ben je net als Annemiek geïnteresseerd in een inhoudelijke training die speciaal ontwikkeld is voor young professionals die aan de slag willen met duurzaamheidstransities? Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus meld je snel aan. Er wordt geen verdere selectie toegepast, dus wie zich het eerste aanmelden verzekeren zich van een plek in deze training.