Aanpak

Deze training is speciaal ontwikkeld voor ambitieuze young professionals die een rol willen spelen in duurzaamheidstransities. Bekijk hier het inhoudelijke programma en de data.

Wat kan je na de training?

 

Onze missie is jou als ambitieuze young professional te ontwikkelen én zo toekomstgerichte organisaties direct een stap verder te helpen. Wanneer je de training volledig hebt doorlopen, mag je jezelf een transitiemaker noemen en:

 • Ken je de basisprincipes van transitietheorie 
 • Kun je de theorie in de praktijk toepassen 
 • Heb je de noodzakelijke vaardigheden ontwikkeld 
 • Kun je deze in je eigen situatie toepassen

Lees onderaan de pagina wat meer over de inhoudelijke onderdelen die worden behandeld.

Programma

 

De training bestaat uit 4 volledige dagen. Elke dag staat in het teken van de verschillende inhoudelijke en praktische onderdelen die van jou een transitiemaker maken. Per dag wordt een nieuw onderwerp behandeld, maar er is altijd één hoofdthema en dat is je eigen ontwikkeling. Aan de hand van je persoonlijke ambities kijken we samen hoe jij de theorie het beste kan toepassen.

Er is per training plaats voor maximaal 20 deelnemers. Lunch, drinken en versnaperingen zijn inbegrepen.

Dag 1

 

 

Dagthema: Transitietheorie
Tijd:
09.30 – 17.30

Locatie: Herengracht, Amsterdam

 

Deze eerste trainingsdag staat in het teken van de grondbeginselen van transitietheorie en systeemdenken. In een interactieve sessie leer je niet alleen alles over de basis van transitiedenken, maar maken we ook direct de vertaalslag naar jouw eigen ambities.

Dag 2

 

 

Dagthema: Verdieping theorie
Tijd: 09.30 – 17.30

Locatie: Herengracht, Amsterdam

 

Tijdens de tweede trainingsdag duiken we dieper in de theorie én behandelen we de noodzakelijke transitieskills die je nodig hebt om een succesvolle bijdrage te leveren aan een geslaagde transitie. Ook handig binnen je huidige werkzaamheden!

Dag 3

 

 

Dagthema: Leren in de praktijk
Tijd: 09.30 – 17.30

Locatie: Herengracht, Amsterdam

 

Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Dag drie staat in het teken van de praktijk. Door middel van een actuele case ontdek jij wat de verschillende rollen binnen de transitie betekenen. Doordat we meteen de vertaalslag maken naar jouw eigen situatie, kun jij je nieuwe kennis direct toepassen.

Dag 4

 

 

Dagthema: Transitiemanagement
Tijd: 09.30 – 17.30

Locatie: Herengracht, Amsterdam

 

Tijdens de laatste trainingsdag gaan we in op het sturen of managen van transitieprocessen naar een duurzame wereld. Je leert je eigen visie te vormen en concrete stappen te formuleren, zodat je alle kennis en inzichten van de training succesvol kunt implementeren binnen je eigen situatie.

Inhoud

 

Ben je alvast benieuwd welke onderwerpen er tijdens de training worden behandeld? Hieronder een lijst met een aantal onderdelen die terugkomen in de training.

 • Kennisbasis over transitietheorie en de aanpak van transitiemanagement.
 • Het transitieperspectief beheersen in zowel denken als doen met behulp van modellen.
 • Transitiedynamiek analyseren, waardoor je patronen van onduurzaamheid kunt herkennen.
 • Een reflexieve houding ontwikkelen, waarmee je effectief kunt schakelen tussen lange- en korte termijn, verschillende schaalniveaus en verschillende type actoren.
 • Transitiemanagement kunnen toepassen door middel van probleemstructurering, visievorming, experimenten en reflexieve monitoring
 • Relevante actoren & (machts)relaties kunnen identificeren
 • Praktijkcasussen kunnen doorgronden en actoren en rollen kunnen ontdekken en begrijpen
 • Nieuwe inzichten opdoen over je eigen rol en ambitie én die van jouw organisatie.